Estonya Vizesi

Estonya Vizesi

Estonya’ da eğitim vizeleri kısa dönem ve uzun dönem şeklinde iki kategoride değerlendirilir. Eğitim vizenizin süresi eğitim türünüzü belirler. Estonya’ da muhtemel eğitim almayı planladığınız tarihleri belirten ve eğitimin amacını ve içeriğini kapsayan kaydınızın oluşturulmuş olan bir belgenin size ulaşmış olması gereklidir. Estonya’da eğitim görme hakkı edinme, AB vatandaşları ve AB dışındakiler için ayrı ve özel gereklilikler içeren tamamen farklı bir süreçten geçmektedir.

 

AB Vatandaşları İçin

 

AB vatandaşları üç aydan fazla ülkede kalmak istemeleri halinde geçici ikamet hakkı almak zorunda kalacaklardır.

  • Bunu yapmak için, bu kişiler, ikamet yerlerini bulundukları yer olan Yerel Yönetime kayıt ettirmek zorundadır.
  • Başvuru üç aylık süre içinde yapılmalıdır.
  • Geçici ikamet hakkı beş yıllık bir süre için geçerlidir ve söz konusu ikamet yerinin hala Estonya’da olması şartıyla otomatik olarak beş yıl daha uzatılır.

Öğrenim hakkının kazanılmasından sonraki bir ay içinde, öğrencinin ikamet hakkı için bir sertifika sunması nedeniyle, öğrenci bir Estonya kimliğine kayıt yaptırmak zorundadır.

AB Üyesi Olmayan Vatandaşlar

 

AB dışındaki ülkelerden gelen vatandaşların, hiçbir AB ülkesinin ülkeyle vizesiz bir anlaşması olduğundan Estonya’ya girmeleri için vize gerekip gerekmediğini kontrol etmeleri gerekecektir.

Vize gerekiyorsa, öğrenci, kısa süreli konaklama (C tipi – 90 günden az) veya uzun süreli vize (D – 3 – 12 ay arası) için Schengen bölgesine girmesine izin verilmesi i çin başvurabilir.

Çalışma süresi 12 aydan fazla sürerse, Estonya’da bir çalışma yapmak için Estonya geçici oturma izni (TRP) gereklidir.

  • İşlemin, mevsime bağlı olarak iki ay veya daha uzun süre alacağı için, öğrencinin Estonya’ya gelişinden önce TRP’ye başvurulması tavsiye edilir.
  • Vize ve TRP için başvuru aynı anda yapılabilir.
  • Çalışma için geçici ikamet izni (TRP) tüm çalışma dönemi boyunca verilir (Lisans için 3 yıl; Yüksek Lisans için 2 yıl)
  • TRP’nin uzatılması, son kullanma tarihinden 2 ay önce uygulanmalıdır.

Ülkeye varışta bir ay içinde (zaten bir izne sahipse) ya da ikamet izninin alınmasından sonra, AB üyesi olmayan öğrencilerin ikamet yerlerini yerel yönetim siciline tescil ettirmeleri gerekmektedir.

Estonyalı akademik kurumlar yabancı başvuru sahiplerine yardımcı olmakta oldukça deneyimli, bu yüzden onların yardımlarını talep etmek şiddetle tavsiye edilmektedir. Ayrıca Estonya’da bir iş bulmakla ilgilenmeleri halinde, AB üyesi olmayan öğrenciler mezun olduktan sonra 6 ay daha süre kalabilirler.

Detaylı Bilgi İçin İletişime Geçiniz.