Amerika’da Üniversite Eğitimi

Amerika’da Üniversite Eğitimi

Üniversite eğitimi öğrencilerin akademik kariyerleri açısından ve mesleki açıdan son derece önemlidir. Günümüzde öğrenciler yalnızca yurt içi değil yurt dışı eğitim seçeneklerine de bakmaktadırlar. Yurt dışında eğitim alacak kişiler için tercih edilecek olan ülke büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü ülkenin verdiği eğitim, ülkenin kültürü ve birçok farklı detay titiz bir şekilde araştırılmalıdır. Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

Neden Amerika’da Üniversite Eğitimi Almalıyım?

Amerika’da çok fazla üniversite sayısı olması tercih edilme nedenlerinin başında gelmektedir. Aynı zamanda farklı bütçelere uygun eğitim seçenekleri bulunmaktadır. Tüm bunların dışında Amerika’nın ana dili İngilizce olduğu için pek çok kişi üniversite için tercih etmektedir. Farklı ülkelerden çok fazla öğrencinin bulunması değişik kültürleri tanıyabilmek için oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Amerika’da 3500’den fazla üniversite bulunduğu için tercih edeceğiniz okulu doğru seçmeniz önemlidir. Amerika’da da ön lisans, lisans, yüksek lisans ve bunun yanı sıra doktora eğitimi bulunmaktadır.

.Amerika’da Üniversite Okuma Şartları Nelerdir?

Amerika’da üniversite eğitimi almak için Türkiye’de üniversite sınavını kazanmanıza gerek yoktur. Amerikan üniversitelerine girişte merkezi bir seçme ve yerleştirme sistemi yoktur. Öğrenciler, okullar ve bölümlere tek tek başvurur. Giriş koşulları okuldan okula , bölümden bölüme değişir. Her bir okul ve bölüm öğrencinin akademik yeterliliğini ve özelliklerini dikkatlice değerlendirir.
Amerikan Üniversitelerine mevcut durumunuza göre farklı şekillerde başvuru yolları bulunmaktadır;

Şartlı kabul (Conditional Acceptance) ile yerleştirme : Genel akademik durumu, üniversiteye girmek için yeterli olan, ancak İngilizce dil testlerine henüz girmemiş öğrenciler için bazı üniversiteler tarafından şartlı kabul verilir. Şartlı kabul edilen öğrenci, eğitim yılı başlamadan İngilizce sınavlarına hazırlanır ve eğitim yılı başlamadan kabul edildiği üniversiteye ortalama IBT Toefl (79-100) sonucunu elde eder. Öğrenci, şartlı kabul için öne sürülen İngilizce yeterlilik sınavlarına ister Türkiye’de isterse Amerika’da hazırlanabilir. Şartlı kabul almak isteyen öğrenci; İngilizce yeterlilik belgesi haricinde üniversitenin başvuru için gerekli gördüğü diğer tüm belgeleri (not dökümü, referans mektupları, niyet mektubu vs) temin ederek üniversite eğitimi için üniversitelere başvurusunu gerçekleştirmelidir.

Doğrudan Yerleştirme (Direct Placement): Eğer 4 yıllık bir üniversiteye doğrudan kabul edilmek istiyorsanız; bu durumda iki sınava girmeniz gerekmektedir. TOEFL sınavı ve SAT sınavı. Bu sınavlardan alınacak olan puanlar ile, lise not ortalamanız, başvurduğunuz üniversiteye kabul için çok önemli bir kriterdir. Gerek akademik ve gerekse İngilizce dili açısından yeterli düzeye sahip olan öğrenciler başlamak istedikleri dönemden en az 8-9 ay öncesi tüm evraklarıyla birlikte eksiksiz bir şekilde üniversite eğitimi için başvuru yapabilirler. Öğrencinin tüm belgeleri eksiksiz ve yeterli ise, başvuru yapılan üniversiteden kabul alınabilir.
Eğer İngilizce seviyeniz TOEFL ve SAT sınavlarını geçmeye yeterli değilse, o zaman öncelikli olarak bir üniversitede ya da özel bir dil okulunda hazırlık programına katılarak bu eksiğin giderilmesi gereklidir.

Community College’dan 4 yıllık Üniversitelere Transfer yoluyla yerleştirme:
Amerika da özellikle Kalifornia ve Washington eyaletlerinde iki yıllık “Community College”ler yüksek öğretimde büyük rol oynamaktadır. Direk üniversitelerde eğitime başlamak yerine çok sayıda Amerikalı ve yabancı öğrenci üniversitenin ilk iki yılını bir “Community College” de tamamlamakta ve 3. yıldan itibaren 4 yıllık bir Amerikan üniversitesine geçiş yapmaktadır.

Amerika’da Yüksek Okullar (Community College) Eğitimi

Yüksek Okullar (Community College) Amerika’da yüksek öğrenim için en çok tercih edilen okullardır. Çünkü “Community College” lerde eğitim yapmanın pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunun başlıca nedenleri;
• Bu okullara giriş kriterleri daha kolaydır. Yüksek okullara kayıt yaptırmak ve kabul almak , 4 yıllık üniversitelere göre daha kolaydır. Öğrenciler çoğu zaman yüksek bir TOEFL derecesine ya da SAT sınavına girmek zorunda kalmaksızın eğitime kabul edilirler.
• Yüksek okullar (Community College), dört yıllık üniversitelere göre kıyaslandıklarında çok daha ekonomiktir. İlk yıllar bu okullarda geçirilerek önemli miktarda tasarrufta bulunulabilir. Eğitim ücretleri yıllık 6000-10000 USD arasında değişmektedir (üniversitelerde bu ücret ortalama 25,000USD-45,000USD arasındadır)
• Sınıflar kalabalık değildir. Bu nedenle öğrenciye yakın ilgi gösterilir
• 2 yıllık yüksek okullardan mezun olan öğrenciler, Amerika’daki 4 yıllık üniversitelerin çoğuna doğrudan kabul edilebilmekte ve eğitimlerine hiçbir aksama olmadan rahatlıkla devam etmektedirler. Ayrıca bitirdikleri üniversitenin de diplomasını aldıklarından dolayı 2 diplomaya birden sahip olurlar.
.

Amerika’da Lisans Eğitimi

Amerika’da lisans eğitiminin iki farklı alternatifi vardır. Birinci alternatif community collage eğitimi almak ve daha sonra 2 yıllık kredilerinizi transfer ederek 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamaktır. Diğer bir yöntem de lise sonrası diploma notunuza bağlı olarak 4 yıllık bir lisans programına katılmaktır.

Amerika’da lisans eğitimi 4 yıl sürer. Öğrenci üniversite eğitimi boyunca ortalama 120 kredi tamamlamak zorundadır. Amerikan sisteminde öğrenci ilk iki yılında genel konuları kapsayan bilgi ve kültür dersleri alır ( Liberal Art System) uzmanlık dersleri üç ve dördüncü yıllarda görülür.
Amerikan üniversitelerine girişte merkezi bir seçme ve yerleştirme sistemi yoktur. Öğrenciler, okullar ve bölümlere tek tek başvurur. Giriş koşulları okuldan okula , bölümden bölüme değişir. Her bir okul ve bölüm öğrencinin akademik yeterliliğini ve özelliklerini dikkatlice değerlendirir.

Amerika’da Üniversite Eğitimi esnasında Uluslararası Öğrencilere Çalışma İzni

Amerika’da uluslarası öğrencilerin Üniversite kampüsü dışında para getirici işlerde çalışmaları Amerikan yasalarına göre yasaklanmıştır. Sadece üniversite kampusu içerisinde, yurtlarda, bilgisayar merkezinde, kütüphanede, kayıt kabul bürolarında veya üniversitelerin diğer tesislerinde genellikle haftada 20 saati geçmeyecek kadar çalışma olanağı tanınmıştır. Bunun için öğrenciler Üniversitelerin Yabancı Öğrenci Danışma Ofisine başvurması gerekmektedir.

Amerika’da Akademik Takvim

Ders yılı Ağustos ayı sonlarında veya Eylül ayının ilk yarısında başlar. Mayıs veya en geç Haziran ayı başlarında biter. Amerikan sisteminde Semester, Quarter ve Trimester adı altında 3 farklı çeşit devre bulunmaktadır.

Semester: Üniversitelerin çoğunluğunda ders yılı semester adı verilen, genellikle 16-17 hafta süren iki devreye ayrılmıştır. Ayrıca yaz aylarında 4-8 haftalık yaz devresi “Summer Session” de bulunmaktadır. Summer Session lara katılmak zorunlu değildir, öğrencinin isteğine bağlıdır. Yabancı öğrencilerin pek çoğu eğitimlerini daha kısa sürede tamamlamak için Summer Session’lara katılırlar.

Quarter: Bütün bir akademik yılın, her biri 11-12 hafta uzunluğunda dört çeyreğe bölünmüş halidir.

Trimester: Ders yılının 15-16 haftalık üç eşit devreye bölünmüş halidir.
Amerikan Üniversiterlerine istenilen devreden başlamak mümkündür. Ancak Uluslararası öğrenciler genellikle Sonbahar döneminde başlar yine Ocak dönemin de yoğun katılım olduğu dönemdir.
Amerika’da üniversite eğitimine 4 yıllık bir üniversiteden başlamak istiyorsanız, başvuru sürecinizi bir yıl öncesinden, lise son sınıfın ilk döneminde başlatmalı, ve gerekli sınavlara girmelisiniz.
Yüksek okullar (Community College) için başvurular daha kolaydır ve çok daha kısa sürede cavaplanır. Ortalama 6 ay önceden işlemlerinize başlamalısınız.
Eğer İngilizce’de istenen seviyede değilseniz ve gerekli sınavlarda başarılı olamıyorsanız, o zaman EduFix olarak sizi yönlendireceğimiz Kaplan International gibi okullarımızın sunduğu dil eğitimi programlarına katılarak hem İngilizcenizi geliştirir, hem de doğrudan üniversiteye yerleştirme hizmetinden yararlanırsınız.

Amerikan Üniversitelerine kabul kriterleri:

  • Öğrencinin lise ders notları ( Genelde 5 üzerinden en az 3.0 olmalıdır.)
  • İngilizce dil düzeyi: 2 yıllık okullar icin 56, 4 yıllık okullar icin en az 79 IBT TOEFL
  • Bilgi ve yetenek test sonuçları (SAT I ve/veya SAT II)
  • Akademik Referans mektupları
  • Ayrıca öğrencinin akademik ve  ders dışı etkinlikleri, özel ilgi alanı ve hobilerinin özetinin anlatıldığı Essay.
  • Masraflarının karşılanacağına dair banka mektubu.

Amerikan Üniversitelerine kabul kriterleri:

Amerika’da yaşam masraflarının ne kadar tutacağı büyük oranda devam edeceğiniz üniversitenin nerede olduğuna bağlıdır. Amerika’da yaşam masrafları bir üniversite öğrencisi için aylık genellikle 1000-1500USD arasında değişiklik gösterebilir. Amerika’da yaşam maliyeti California, New York ve Massachusetts gibi büyük eyaletlerde diğerlerine göre daha yüksek düzeylerdedir. Amerika’da yaşam masrafları eyaletten eyalete büyük farklılıklar gösterdiğinden ekonomik okulların bulunduğu yerleri seçmek finansal yükü daha da hafifletecektir.

Detaylı Bilgi İçin İletişime Geçiniz.